đ° Diskussionen om negativa nyheter pĂ„ infantil nivĂ„
Kort bakgrund
I Warp News undersökning ansÄg 60 procent av svenskarna att det Àr en övervikt av negativa nyheter och 42 procent blir pessimistiska av nyheterna. Detta ledde till ett inslag i Medierna i P1, dÀr vÄr chefredaktör Magnus Aschan och Expressens bitrÀdande chefredaktör, Karin Olsson medverkade.
Jag kritiserade efterÄt Olsson för att hon sÄg optimistiska nyheter som en snuttefilt.
Under pandemiÄret tyckte Expressen att det blev för mycket och Olsson pekade pÄ deras satsning Positiva Nyheter, eller "goda nyheter" som hon felaktigt kallar sektionen, den heter Positiva Nyheter. IstÀllet för att verkligen förÀndra hur man arbetar, gör man en liten specialsektion dÀr man lÀgger in nÄgra fÄ nyheter. En snuttefilt i coronamörkret.
VÀrmlands Folkblad kan ju inte bara rapportera om att bussarna Àr i tid...
Morgan Schmidt som Àr chefredaktör pÄ VÀrmlands Folkblad gav sig ocksÄ in i debatten, vilket jag uppskattar. TyvÀrr visar Àven han pÄ att nyhetsmedia inte alls fattar kritiken, eller vad de gör fel.
SÄ hÀr skriver han:
Det Àr tidningen Warp News, som fokuserar pÄ positiva nyheter, som dragit igÄng den senaste diskussionen, dÀr de kritiserar medieföretag för att ge en allt för negativ bild av vÀrlden, nÀr det egentligen finns en vÀldigt positiv utveckling pÄ mÄnga hÄll.
Och visst, det Àr lÀtt att skriva under pÄ att utrikesbevakningen allt som oftast handlar om krig, svÀlt och annat elÀnde, men nÀr det gÀller den lokala journalistiken sÄ tror jag att tesen Àr svÄrare att hÄva hem.
Han har en poÀng, lokalnyheterna Àr inte lika illa som nationella nyhetsmedia. Men sen kommer ett vanligt argument som visar pÄ den bristande förstÄelsen för vad det handlar om.
Det Àr bara sÄ att mediernas roll aldrig kan vara hejaklacksledarens, utan vi mÄste vara de som stÀller de kritiska frÄgorna. För vem skulle annars göra det?
Det Àr ofta bakom "granskningen" som media gömmer sig. Problemet Àr inte att media granskar och stÀller kritiska frÄgor, det Àr att de nÀstan bara gör det i en riktning. "Hm, det hÀr lÄter för bra för att vara sant..." tÀnker de ofta, men aldrig "Hm, det hÀr lÄter för dÄligt för att vara sant..." Precis det Magnus framhöll i Medierna.
Efter det spÄrar det ur i Schmidts text.
Sedan Àr det en gammal, om Àn nÄgot tillspetsad, sanning att om bussen gÄr pÄ utsatt tid varje dag sÄ Àr det ingen nyhet, men nÀr den för en gÄngs skull inte gÄr sÄ Àr det plötsligt det. Och det kanske vi ska vara glada för.
Att varje dag fÄ lÀsa om att treans buss har följt tidtabellen skulle sÀkert bli trÄkigt i lÀngden.
Jag förstÄr att han försöker avsluta sin text lite fyndigt, men jisses, det Àr ett vÀldigt dÄligt exempel. Tror han seriöst att vi menar att nyhetsmedia ska rapportera fler nyheter som att treans buss Àr i tid idag igen?
Om han vill rapportera om bussar skulle han kunna skriva om hur mycket koldioxidutslÀppen minskat nÀr bussarna nu gÄr pÄ biogas istÀllet för diesel. Det vore en seriös optimistisk nyhet.
OvÀntat infantil diskussion
Jag hade högre förvÀntningar pÄ den hÀr diskussionen. Trodde argumenten för negativa nyheter skulle vara bÀttre. IstÀllet Àr det tÀmligen infantila. Vi har en lÄng vÀg att vandra för att fÄ mer balanserade medier. Men det Àr viktigt att vi lyckas, och nu har vi börjat vandringen.
Mathias Sundin